LÄR DIG DIN KAMERA

 
Slutartid: Det är hur länge kameran ska hålla öppen för att släppa in ljuset, den tid kameran tar på sig för att knäppa kortet. 1/10 är lång stund och 1/4000 går fort. Om du har slutartiden på 1/250 men bilden blir mörk så kan du ändra tiden till 1/150 för att släppa in dubbelt så mycket ljus. Om man vill frysa en rörelse på bild tex. fotografera barn eller sport, så ska du ha en kort slutartid tex. 1/250. Men om du har för hög slutartid tex. "10, så kommer motivet bli i rörelse och suddig. Bländartal kommer förklaras här nedanför, bländartal samarbetar med slutartiden för att få rätt exponeringsvärde. Så en kort slutartid behöver en stor bländaröppning och en lång slutartid en liten bländaröppning. 
Kort slutartid: Fångar ögonblick och rörelse med fokus och skärpa. Passar bra vid fotografering i ljusa miljöer. Då kameran inte behöver släppa in så mycket ljus. 
Lång slutartid: Fångar utdragna rörelser och kan fånga känsla med fart. Kameran hinner släppa in mycket ljus och fungerar bra vid mörka miljöer för att få upp bildens exponering. 
(Har tyvärr inga bilder så jag kan visa helt korrekt, sökte på internet och hittade Ebbas förklaring med bild).
 
Bländartal: Bländare är en viktig sak som man behöver veta om när man vill börja ställa in sina egna inställningar på kameran. Och kan lova er att det är roligare att fotografera när man kan sin egna kamera. Den reglerar mängden ljus som släpps in i kamerahuset. Bländaren är ett hål i kamerans objektiv och genom att bestämma storleken på hålet påverkar du hur mycket ljus som når sensorn. Så större bländare, desto mer ljus. En stor bländare är tex. f/1.2-2.2 medan f./18 är liten. Ju större bländare(lägre tal) man har desto mer fokus på motivet blir det och bakgrunden suddig. Medan liten bländare (högt värde) skapar ett stort skärpedjup, skärpedjupet är inom hur stor avståndet som motiv blir skarpa på fotografiet. Så vid stor bländare (lägre tal) så blir det ett stort skärpedjup dvs. skärpan och fokus räcker sig längre än vart fokus ligger och bakgrunden bakom fokus eller framför blir också skarpt. Medan med stor bländare (lägre tal) så blir det ett kort skärpedjup så blir det fokus på motivet och bakgrunden suddig. 
(Jag hoppas ni förstår är nedanför, hade inte direkt något bra bild för att visa liten bländare)
 
ISO: Den bestämmer hur känslig din sensor ska vara för ljus, ju högre ISO-tal så blir din sensor mer ljuskänslig och ett lägre blir den mindre mer ljuskänslig. ISO-talen brukar oftast vara i dessa följande steg: 100, 200, 300, 400, 800, 1600 m.m. Låga ISO-tal passar till i goda ljusförhållanden, och höga tal i dåliga. Du kan därför behöva höja ISO-talet i mörka miljöer för att sensorn ska få in tillräckligt med ljus för att få en korrekt exponering. Och genom att öka ISO-talet så kan du också få en kortare slutartid och kan då undvika skaknings- eller rörelseoskärpa. 

Men det finns även ett problem man behöver tänka på. Vid höga ISO-tal så kommer din bild innehålla mer brus än vid lägre ISO-tal. Att kameran skapar brus vid höga ISO-tal är för att den måste förstärka den elektriska signalen från sensorn. Så när du ska fotografera en ljus dag så ska du ha ett lågt ISO-tal (100) och fotografering när det är mörkt så kan du öka ISO-talet till tex. 600. Läs mer här.

Vitbalans: Den ger dig rätt färg till din bild. Oftast så ger den en kall (blå) eller varm (gul) känsla i bilden beroende på vilken inställning du använder. Detta beror på att vi alltid har olika ljus runt omkring oss när vi fotograferar, och det som är fiffigt är att det finns färdiga inställningar till den miljön du är i. Det finns glödlampa, moln, sol, lysrör, skugga m.m. 
M (Manuell): Där ställer du in bländare, slutartid och ISO själv. Det är manuell som du fotograferar vanligast med när du har lärt dig din kamera. 
Av (Aperture Value):
Där ställer du in bländare och ISO själv. Slutartiden bestämmer kameran. 
Tv (Time Value):
Du ställer in slutartid och ISO själv. Bländare bestämmer kameran. 
P (Program):
Du ställer in ISO själv. Bländare och slutartiden bestämmer kameran. 
Auto:
Kameran ställer in allt åt dig. 
 
Manuell betyder att du kan ställa in själv vart du vill ha fokusen, genom att vrida på "ratten" på objektivet. Autofokus betyder att kameran väljer ut vart den vill fokusera. 

Jag kan lova er att det är betydligt roligare att fotografera när man har lärt sig hur man ställer in alla inställningar själv. Prova dig fram och det gör inget om bilden blir fel, jag behöver alltid ta en test bild så jag vet att jag har ställt in allt korrekt. Om du vill lära dig mer så googla eller söka på youtube. 
Om ni funderar över något eller inte förstod så skicka iväg en kommentar så försöker jag förklara, kram. 

 
 
Postat av: Elin Gåhlin

Riktigt bra inlägg! Fotar nu för tiden bara manuellt!:)

2015-05-17 @ 20:46:13
URL: http://elingahlin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: